Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2015 m. balandžio 21 d., antradienis

Marinuotos morkos


    Norite ko nors pikantiško, aštresnio, kad derėtų prie kepsnio arba šiaip skanu būtų pakramsnoti? Siūlau paragauti marinuotų morkyčių. Man labai skanu, tikiuosi, patiks ir jums. Šį paprastą receptą radau ,,Dansukker" svetainėje, šiek tiek pakoregavau ir ...puikus rezultatas :) 
    Reikės:
0,5 kg morkų,
nedidelio kiaušinio dydžio imbiero gumbelio,
200 ml  6 proc. balto acto,
200 ml vandens,
200 g cukraus
2 šaukštų (be kaupo) druskos,
10 - 15 nemaltų įvairių rūšių (juodųjų, kvepiančių, raudonųjų) pipirų.

  Morkas supjaustome plonais griežinėliais, imbierą - šiaudeliais. Vandenį, actą, pipirus cukrų ir druską užviriname ir paverdame (būtinai maišydami), kol ištirps cukrus. Baigiant virti suberiame imbierą. Morkas sudedame į stiklainius, užpilame karštu marinatu ir paliekame pastovėti bent porą valandų. 
   Štai ir viskas. Ragaujame. 
  Iš nurodyto produktų kiekio man išėjo du puslitriniai stiklainiai marinuotų morkų. Jei iš karto nesuvalgėte, stiklainiukus dėkite į šaldytuvą - galėsite drąsiai skanauti bent pora savaičių. 


Ana Gavalda Tiesiog drauge

Vienas sakinys. ,,Ji iškeliavo...klibikšt...paklibikšt...į saulę. Ir į vėją..." (514 p.)

Žanras. Graži ir išmintinga meilės istorija (taip taikliai knygos žanrą įvardino www.bernardinai.lt)

Viršelis. Anna Gavalda Tiesiog drauge (Ensemble, c'est tout), leidykla Alma littera, 2006 m., iš prancūzų kalbos vertė Jonė Ramunytė, 535 p.

Apie autorių. Ana Gavalda gimė 1970 m. Boulogne-Billancourt (Prancūzija). Buvo vyriausia iš keturių vaikų. Rašytoja apie save: ,,Vaikystę - dviračiai, žūklė, petardos ir drėgni bučiniai už bažnyčios - praleidau Eur e Luaroje. Mama  - menininkė, tėtis būtų norėjęs tapti menininku,. Namuose daug knugų, komiksų, plokštelių, vaizdajuosčių. Penkiolikos metų buvau išsiųsta į Šventosios Dvasios domininkonų kuruojamą mergaičių mokyklą Sent Klode: uniforma, lotynų kalba, atodūsiai ir meilės prisipažinimai už autobusų stotelės." Vėliau mokėsi Sorbonoje, įgijo šiuolaikinės literatūros diplomą, dirbo kasininke ir padavėja,  au pair aukle ir žurnaliste. 1992 m. už geriausią meilės laišką laimėjo nacionalinį konkursą. 1999 m. debiutavo novelių rinkiniu „Aš noriu, kad manęs kas nors kur nors lauktų“ („Baltos lankos“, 2003). 2002 m. išėjo pirmasis A. Gavaldos romanas „Aš mylėjau“ („Baltos lankos“, 2004). 2004 m. išleistas antrasis A. Gavaldos romanas „Tiesiog drauge“ užkariavo milijonų skaitytojų širdis, buvo apdovanotas daugybe literatūros premijų, išverstas į 36 pasaulio kalbas, pagal jį sukurtas filmas.
 Dabar rašytoja gyvena nedideliame Sente e Marnje miestelyje Paryžiaus priemiestyje,  kasdien po tris valandas skiria kūrybai. Užaugino du vaikus.
  
Apie knygą„Tiesiog drauge“ – tai ilgas ilgas nuostabus romanas. Gražus ir išmintingas. Apie meilę ir vienatvę. Apie gyvenimą. Apie laimę. Nepaprasta istorija, kupina juoko ir ašarų, kasdienybės, nesėkmių ir netikėtų pergalių, atsitiktinumų, laimingų ir nelabai.
Visi personažai – gana paprasti žmonės. Jauna dailininkė, naktimis valanti biurus, mikčiojantis kompleksuotas aristokratas, užsispyrusi močiutė ir jos vaikaitis virėjas, nepraustaburnis donžuanas. Gyvenimo klipatos. Be dabarties ir ateities. Vienintelis juos jaudinantis klausimas – kaip toliau gyventi? Ir ar verta? Ana Gavalda nusprendė, kad į šituos klausimus atsakys likimas. O likimas suveda juos  po vienu stogu, kur jie tik drauge suranda savo laimę. Drauge jie stiprūs. Drauge jiems gera. Drauge jie pasitiks visas pergales, pralaimėjimus ir bus didžiojo žaidimo, kuris vadinasi „gyvenimas“, nugalėtojai.

Mano nuomonė. Labai paprasta, graudžiai šilta istorija apie keturis vienišus žmones, kuriuos likimas suveda viename prabangaus Paryžiaus rajono prabangiame bute. Suveda ir nebepaleidžia, nes vienatvės jausmas yra baisesnis už buitinius konfliktus, nesusikalbėjimus ar garsiai išsakytas mintis. Tačiau nėra taip paprasta atsižadėti tos vienatvės, išlįsti iš kiauto...Tik pamažu, pamažu...atsiremiant į tokių pat vienišų žmonių ištiestą ranką vėl  surandamas pasitikėjimas ir meilė. 
   Knygos pradžia nelabai ,,pagavo". Knygoje galybė dialogų, tačiau jie tokie keisti. Po žodį, po kažkur nuplaukiančią mintį. Reikia įsiskaityti, susivokti, o kai perpranti herojų mąstymą, kalbos manierą viskas pasikeičia, knygos nebegali paleisti iš rankų.  Skaitant prieš akis vis iškildavo Amelijos iš Monmartro vaizdas, ir kažkodėl visai nenustebau sužinojusi, kad filme pagal šią knygą Kamilės vaidmenį atliko Audrey Tautou - kitaip ir būti negalėjo :) 

Įvertinimas. 4/5


Ekranizacija. Tiesiog kartu (Ensemble, c'est tout), 2007 m., režisierius Claude Berri, vaidina: Audrey Tautou, Guillaume Canet, Laurent Stocker ir kt. 
  Aktorių vaidyba ir sukurti charakteriai visiškai atitiko mano susikurtus knygos herojus. Buvo tiesiog smagu dar kartą pajusti tą dvasią, kuri tvyro knygoje.