Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2014 m. gruodžio 26 d., penktadienis

Meduolinės dovanos

  
 Kada jums prasideda Kalėdos?  Man tuomet, kai namai  pakvimpa imbieriniais meduoliais. Kai kambariuose plaikstosi pakavimo popierius ir visuose kampuose  įsitaiso dovanų maišeliai. Šiemet Kalėdų dovanoms kepiau daug daug meduolinių žmogeliukų. Receptas labai paprastas, o rezultatą patys matote :) Žavu, tiesa?

Tešlai:
600 g miltų,
30 g prieskonių mišinio meduoliams (Galima pačiam susimalti: cinamonas, kardamonas, gvazdikėliai, muskato riešutas žvaigždiniai anyžiai,  kvepiantys pipirai ir ,žinoma, imbieras, bet galima ir parduotuvėje nusipirkti),
200 g medaus,
100 g margarino,
2 kiaušiniai,
30 g kepimo miltelių,
150 g cukraus,
 2 šaukštai kakavos miltelių, jei norite, kad kepiniai būtų tamsesni (aš nedėjau).

Darbas:
   Margariną, medų ir cukrų nuolat maišydami šildome ant mažos ugnies kol visa tai tampa vientisa mase. Atvėsiname ir įmušame kiaušinius, išmaišome. Suberiame miltus sumaišytus su kepimo milteliais, prieskonius, jei reikia - kakavą. Užminkome tešlą. Ji gaunasi tąsi, limpanti prie šaukšto ar rankų, todėl padedame į šaldytuvą mažiausiai valandai atšalti (geriausia tešlą užminkyti iš vakaro). Kepimui atsipjauname po gabaliuką tešlos (likusi tešla turi būti šaldytuve, nes išimtas visas gabalas greit atšils ir pradės vėl lipti prie rankų) ir tarp dviejų kepamo popieriaus lapų ją iškočiojame. Tuomet formuojame žmogeliukus: mergaites ir vyrukus (norimo dydžio žmogeliukų formas iš kartoninio popieriaus pasigaminau pati). Paguldome juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir pašauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Mano žmogeliai buvo tokio dydžio, kad į kepimo skardą sutilpo tik viena pora :)       
   Kepame apie 15 min. Parudusius ir gražiai išsipūtusius žmogeliukus ištraukiame iš orkaitės ir su visu kepimo popieriumi nuimame nuo skardos bei paliekame atvėsti. Taupydami laiką ir elektrą, kol kepa pirmieji meduoliai, paruošiame kitą kepinių porą. Procesą kartojame iš naujo. Ir taip, kol baigiame tešlą.
   Atšalusius meduolinius žmogeliukus ,,aprengiame". Tam pasigaminame glajų: į iki standžių putų išplaktą baltymą palengva maišydami pilame cukraus pudrą tol, kol masė tampa tiršta, įlašiname citrinos sulčių ar citrinos rūgšties. Glajų supilstome į 3-4 dubenėlius ir dažome jį valgomaisiais dažais ar natūraliomis medžiagomis, pvz. raudona - uogienė ar šaldytos trintos uogos, geltona - ciberžolės milteliai, ruda - kakava, mėlyna - mėlynės, žalia - trinti špinatai. Dabar pagrindinis darbas -  piešiame veidelius ir drabužėlius. ,,Aprengtus" žmogeliukus paliekame tol, kol glajus sustingsta. 
   Tada jau galime vynioti žmogeliukus  į celofaninį popierių ir apgyvendinti juos po eglute. Gardžių Jums Kalėdinių dovanų!