Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2014 m. birželio 5 d., ketvirtadienis

Jael McHenry Dvasių virtuvė


Vienas sakinys. ,,Džordžijos persikas"
2 dalys imbierinės giros arba toniko
2 dalys persikų degtinės
1 dalis amareto
1 dalis apelsinų sulčių
Sumaišykite putojantį gėrimą, degtinę, amareto ir sultis. Įpilkite į martinio taurę ir įdėkite gabalėlį ledo. Pateikite, kaip parašyta."

ViršelisJael McHenry Dvasių virtuvė (The Kitchen Daughter), leidykla Mano knyga,  2013 m.,  320 psl., iš anglų kalbos vertė Rima Čeliauskaitė.

Autorius.  Jael McHenry yra jauna ir talentinga rašytoja bei entuziastinga kulinarė. Vaikystę ji praleido Mičigane ir Ajovoje, gyveno Bostone ir Vašingtone, dabartiniu metu gyvena Niujorke. Ji rašo internetinį dienoraštį apie maisto ruošimą http://simmerblog.com/ , taip pat yra internetinio laikraščio Intrepid Media vyriausioji redaktorė (intrepidmedia.com.). Jos straipsniai publikuojami įvairiuose Šiaurės Amerikos leidiniuose.

Siužetas trumpai. Netekus tėvų, Aspergerio sindromą turinčios Džinės sielvartą pakeičia netikėtas atradimas – ji gali iškviesti mirusių artimųjų dvasias gamindama pagal jų pačių rašytus receptus.
Senelės perspėjimas „Neleisk jai“ ir paslaptingas laiškas, kuriame merginos tėvas prašo jos motinos atleidimo, sukelia Džinei daugybę klausimų: ko ji turinti saugotis, kas vyko tarp jos tėvų ir kaip susitaikyti su tais, kurių jau niekad nebeišvysi. Receptas po recepto – ir visi atsakymai Džinės rankose.

Mano nuomonė. Labai šilta, labai moteriška, šiek tiek mistiška su nedideliu kulinarijos prieskoniu knyga. Čia nėra daug veiksmo, nėra vaizduotę žadinančių intrigų, tačiau būtent tai ir daro knygą patrauklią,  kuomet norisi versti puslapį po puslapio.  Jaudina Džinės situacija, jos suvokimas, kad niekas, be jos pačios, nepagelbės susitaikyti su seserimi ir tapti savarankišku žmogumi. Labai įspūdingai perteikiamos Džinės mintys, jos  pojūčiai. Kiekvienai nuotaikai, kiekvienam balsui ji turi kulinarinį apibūdinimą: senelė kalba espresso kavos balsu, tėvas  - pomidorų sulčių balsu, sesuo Amanda turi apelsininį balsą, o mamos balsas lyg mėta, juokas tarsi mėtinė kramtomoji guma.   
 Įvertinimas. 4/5